Bastida izan da aurten gure egunaren anfitrioi: Arabako Errioxako LGEaren eguna. Arabako proektuz betetako eguna, Bastidako ardoak protagonista bezala
Iragarri bezala, joan den uztailaren 2an Arabako Errioxako ADR egunaren II. edizioa ospatu genuen Bastidako hiribildu zoragarrian. Iaz egin genuen bezala, jardueraz beteriko goiza prestatu genuen egunez egun lantzen dugun helburuarekin: eskualdeko jarduera ekonomikoak, nekazaritzakoak, ekintzaileak eta turistikoak sustatzea eta, batez ere, elkartetik bertatik abiarazten ditugun jarduerak eta proiektuak ezagutaraztea.
Eguna, eXperientziak taldeak antolaturiko «Street Scape» famatuarekin hasi zen. “Gazteriaren gatza” izenburupean, parte hartu zuten 4 taldeek Bastida osoa zeharkatu behar izan zuten, azken saria lortzeko hainbat arrastoren bila. Asmakizunen eta proben artean, jokalari abenturazaleek jolasaren azken helburua lortu zuten barre eta dibertsio artean.
Goizeko 11etan, Arabako bertako produktuen eta artisautzaren azoka hasi genuen. 10 stand desberdinekin, gure landa-ingurunea aberasten laguntzen duten Arabako 6 eskualdeetako proiektu eta negozio ezberdinak ezagutu ahal izan genituen.
- Lautada inguruko 2 stand ditugu, alde batetik bertako produktu tipikoekin, eta, horrez gain, «Txus» ere badugu, zilarrezko oso zoragarriekin.
- Arabako Haraneninguruari dagokionez, Caosturako empresaren poltsa, motxila, giltzurrunetakoak eta osagarriak izan genituen plazan.
- Araialdean, Soloitzako gaztandegiko gazta goxoez gozatu genuen.
- Arabako mendietatik, Izkiko LGEaren lagunak gerturatu ziren, bertako eskualdeko ekoizleekin: ogia, opilak, gaztak, lekaleak eta produktu izar gisa, lupulua.
- Gorbeia Ingurutik “Kuia Lamparas” lanpara originalak eta artisauak izan genituen, Mikelen proiektua. Istanbulen kalabazaz egindako lanparak miretsi ondoren, bere negozioa sortzea eta bere sorkuntzekin harritzea erabaki zuen.
- Eta azkenik, guk, Arabako Errioxako LGEak, 2 stand izan genituen. Lehenengoan, Bilarreko gure ezti ekoizleak, Joseba Villacortak, bere ezti ekologikoaz betetako tartea izan zuen, Erlan. Eta bigarrenean, LGEak berak, inguruko gainerako ekoizleen produktuak ekarri ahal izan zituen azokara: Trujal la Equidad -en olioa (Moreda de Álava) eta Arrolan kooperatiba (Samaniego), Imuru Patea (Zieko) eta Epetxa etxaldeko (Bastida) arrautzak.
Baina goizeko arrakasta, zalantzarik gabe, antolatutako eta Mikel Garaizabal enologoak zuzendutako ardo dastaketak izan ziren. Bi saiotan banatu ziren, 11: 45ean eta 13: 00etan. Bastidako 7 upategi ezberdinen ardoak dastatu ziren Mikelen jarraibideen bitartez: Manuel Quintano, El Hombre Orquesta, Bodegas Gonzalez Teso, Aimarez, Bodegas Quintano, Remelluri eta Mitarte. Dastatzearen existentzia hain izan zen handia, ezen Mikelen esanetara hurbildu ziren askok eta 4 ardorekin egindako lehen saioan, bigarren dastaketan errepikatzea eta hautatutako ardo guztiez gozatzea erabaki zuten. Gainera, zorionez, ardogileetako batzuek sekretuak kontatu zizkieten kalitate handiko ardoak lortzeko.
Itxiera gisa, eta sarritan itxiera gisa, Howdy Bluegrass talde donostiarrak kontzertu zoragarri bat eskaini zigun eta bermuta girotu zien Bakearen plazara hurbildu ziren pertsona guztiei. Jonek, Julenek, Gorkak, Titik eta Urbilek 2012tik daramate musika taldearekin herri ezberdinetan jotzen, eta zoragarri hutsa izan zen haiekin lan egitea, eta, nola ez, haien instrumentuak ikustea. Plazera izan zen euskaraz bertsionatutako bere kantuak ia primizian entzutea.
Jardunaldia Arabako Errioxako ADRk antolatu du, Vital Fundazioa, Hazi, Arabako Foru Aldundia eta Eusko Jaurlaritzaren babesarekin eta Bastidako Udalaren eta Laguardia-Arabako Errioxako Koadrilaren laguntzarekin.